ESCALOPKI WIEPRZOWE W BIAŁYM WINIE WYKOŃCZONE MASŁEM ZIOŁOWYM
- 500 g schabu
- 100 g mąki
- 150 g masła
- ok. 30 g mieszanych ziół
- 100 ml białego wina
- sól, pieprz
- olej
Masło: Posiekane zioła (koperek, pietruszka, szałwia) połączyć z plastycznym masłem, doprawić lekko solą i pieprzem. Masło zrolować w folii spożywczej lub papierze pergaminowym. Można mrozić.
Mięso pokroić w cienkie plasterki, lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i mąką. Smażyć krótko z obu stron, podlać białym winem i wykończyć masłem ziołowym.
Podawać np. z gotowanymi ziemniakami.
MAC&CHEESE - MAKARON ZAPIEKANY Z SOSEM SEROWYM NA BAZIE WYWARU Z ZIÓŁ
- 400 g makaronu (kolanka)
- 1 doniczka tymianku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 450 ml mleka
- 300 g mieszanki tartych serów (cheddar, gouda, mozzarella)
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- słodka papryka
Makaron ugotować al. dente (ok. 3 minuty krócej niż zaleca producent).
Sos: Tymianek podgrzać z mlekiem (ok. 20 minut), aby wciągnął jak najwięcej aromatu ziół.
W rondlu podgrzać masło i dodać mąkę – mieszając wolno podgrzewać – nie można zarumienić. Po chwili dodawać partiami ciepłe mleko i rózgą gwałtowanie mieszać, aby nie powstawały grudki. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku gałką muszkatołową. Dodać większą część startego sera.
Sos połączyć z makaronem i umieścić w naczyniu do zapiekania. Posypać pozostałym serem i opcjonalnie oprószyć słodką papryką.
Zapiekać 20 minut w 200 C.
SERNIK NA ZIMNO Z SOSEM OWOCOWYM Z MIĘTĄ
Spód:
- około 60 g biszkoptów
Masa:
- 800 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 60 g cukru pudru
- 2 galaretki np. truskawkowe
- 250 ml wrzątku
Sos:
- ok. 500 g owoców mieszanych
- (+200 g owoców do dekoracji)
Tortownicę wyłożyć pergaminem, na dno wyłożyć biszkopty.
Galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku, wystudzić.
W naczyniu połączyć ser z wystudzoną galaretką. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i połączyć z masą serową.
Gęstą masę serową ostrożnie przełożyć na spód z biszkoptów i wyrównać powierzchnię.
Masa przed wyłożeniem powinna być już gęsta. Tortownicę włóż do lodówki do stężenia masy (na ok. 1 godzinę).
Sos: W rondlu skarmelizować 150 g cukru. Kiedy lekko zbrązowieje dodać owoce (mogą być mrożone).
Całość zagotować i kiedy owoce się rozpadną dodać siekaną miętę. Zimny sos można połączyć z siekanymi świeżymi owocami.
Sos wystudzić i polać gotowy sernik.